top of page

Drumul Catre un Viitor Mai Drept

Inegalitățile din România nu sunt un secret. Oriunde ne-am uita, găsim exemple peste exemple de nedreptăți, fie ele la muncă, la È™coală, pe stradă, sau chiar È™i acasă. Trăim într-o lume atât de cufundată în inegalitate, încât nu mai vedem nimic greÈ™it cu asta. E timpul ca acest lucru să se schimbe. Am creat o listă cu o parte din problemele extrem de prevalente È™i o lista punctuală cu ce considerăm că trebuie făcut pentru a le remedia. Drept urmare, astăzi facem primul pas.

Alătură-te cauzei și semnează petiția!

WhatsApp Image 2020-11-24 at 18.42.52.jp

Violența Sexuală

În România, 55% dintre oameni cred ca violul poate fi justificat. Drept urmare, subiectul violenÈ›ei sexuale nu este luat în serios, chiar dacă 70% din agresori recidivează È™i 3 din 4 cazuri împotriva minorilor sunt judecate ca fiind acte consimÈ›ite. Pentru a trăi în siguranță, propunem ca:

  • InstanÈ›ele să nu mai poată oferi pedepse cu suspendare pentru prădătorii sexuali;

  • Agresorii de minori să nu mai poată presta muncă în folosul comunității în È™coli, centre educaÈ›ionale sau biblioteci; 

  • Victimele să primească ajutorul de care au nevoie, cum ar fi mai multe È™edinÈ›e de terapie sau protecÈ›ie față de agresor, iar personalul statului cu care interacÈ›ionează sa fie antrenat pentru situaÈ›iile de acest tip.

Traficul de persoane

Traficul de persoane a avut 698 de victime identificate în anul 2019, 83,2% fiind femei È™i 46,8% minori. România este numărul 1 la nivelul U.E. ca È›ară sursă, dar È™i ca È›ară în care se întâmplă exploatarea. Oricine poate fi o victimă, lucru inacceptabil într-o È›ară modernă. Propunem: 

  • FinanÈ›are sporită pentru ANITP din partea  Ministerului JustiÈ›iei în scopul serviciilor de protecÈ›ie a victimelor;

  • Continuarea susÈ›inerii programelor de informare È™i conÈ™tientizare în legătură cu traficul de persoane.

Violența domestică/

în familie

Într-un an, în România, se inregistreaza în jur de 36.000 de acte de violenta în familie, însă doar 4% din aceste cazuri ajung în instanță.

Chiar dacă am semnat în 2014 ConvenÈ›ia de la Istanbul, situaÈ›ia nu s-a îmbunătățit, numărul de victime creÈ™te, iar procentajul de cazuri care merg în instanță rămâne mic. Pentru a schimba aceste lucruri, propunem: 

  • Informarea publicului în legătură cu drepturile lor prin demararea unei campanii cu acest scop;

  • Fluidizarea procesului prin care se obÈ›ine un ordin de restricÈ›ie.

WhatsApp Image 2020-11-24 at 18.42.53.jp

Mediul educațional

De mai bine de zece ani, rata abandonului È™colar în România a întrecut media Uniunii Europene. În anul 2019 a depășit cu aproximativ 5,8 procente, ajungând la 16,4%, față de 10,6% media UE. Rolurile de gen portretizează bărbatul ca principala sursă de venit, ducând la prioritizarea educaÈ›iei acestora È™i neglijarea educaÈ›iei fetelor. Violenta de gen la care sunt supuse fetele la È™coală sau pe parcursul navetei către scoala, cât È™i sarcinile timpurii, duc la întreruperea studiilor fetelor. Discriminarea împotriva minorităților etnice, sărăcia,  precum È™i lipsa accesului la produse de igiena menstruala se adaugă acestor probleme. Pentru a încuraja continuarea studiile È™colare, propunem:

  • Introducerea în È™coli a programelor de informare cu privire la rolurile È™i violenta de gen;  

  • Accesul la produse de igiena menstruala gratuite în cadrul È™colii.

Rasismul în România

Este un subiect discutat extrem de rar, o mare parte din oameni ajungand chiar sa nege existenÈ›a acestuia. În realitate, rata de sărăcie a romilor din România este de 84%, iar 33% din copii abandonează studiile. Peste acestea se adaugă prejudecatile si stereotipurile care creeaza si mai mult probleme, precum segregarea din È™coli, diferente de salarii È™i multe altele. Problema rasismului e prea complexă pentru a fi rezolvată în decursul unui singur mandat , dar, pentru început, propunem:

  • Informarea publicului in legatura cu istoria rasismului din România, incepand cu introducerea unor programe despre aceasta problemă în È™coli, È™i educarea părinÈ›ilor legat de conÈ›inuturile predate elevilor. 

bottom of page